Ağız Diş Çene Radyolojisi

Radyoloji kliniğinde tanı ve tedavi planlaması için gerek duyulan radyolojik görüntülemeler gerçekleştirilir. Diş hekimliği radyolojisinde uygulanan teknikler sensörün konumuna göre ağız içi ve ağız dışı olmak üzere ikiye ayrılır. Ağız ve tükürük ile temas eden ekipmanlar tek kullanımlık hijyenik bir kılıf içerisinde kullanılmaktadır. Görüntülenmek istenen bölgeye veya yapıya göre uygun radyografik teknik kullanılarak gözle görülemeyen kemik gibi sert dokular veya kas gibi yumuşak dokular değerlendirilebilir. Dijital radyografi cihazları sayesinde görüntüler elde edilirken optimum radyasyon dozu kullanılır. Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile baş-boyun bölgesinin üç boyutlu rekonstrüksiyon görüntüleri elde edilebilir. Bazı lezyonların görüntülenmesinde ultrasonik ve manyetik rezonans görüntüleme gerekebilir.

Muayenesi tamamlanan hastalar planlanan tedavileri için fakültemizin ilgili bölümlerine yönlendirilir. Lütfen başvuruda bulunmadan önce aşağıdaki ifadeleri okuyunuz:

  • Yanınızda varsa eski radyolojik görüntülerinizle birlikte radyoloji, patoloji veya biyokimya raporlarınızı getiriniz.
  • Gerek görülürse konsültasyon için doktorunuza veya farklı birimlere yönlendirilebilirsiniz.
  •  Röntgen çekimi öncesi hastalar, baş ve boyun bölgesindeki bütün metal eşyalarını (küpe, toka, kolye, iğne, gözlük, piercing, hareketli protez-takma diş, işitme cihazı vb.) çıkarmalıdır.
  •  Hamileler veya hamilelik şüphesi olanlar durumunu muayene eden hekim ve görüntülemeyi yapan personele bildirmelidir.
  •  Bulaşıcı hastalık taşıyanlar durumunu muayene eden hekim ve görüntülemeyi yapan personele bildirmelidir.