Endodonti

          Endodonti Anabilim Dalının temel hedefleri arasında hastalarımıza bilimsel veriler ışığında kaliteli bir tedavi hizmeti sunmak ilk sırada yer almaktadır. Lisans ve lisansüstü programlarımızla, aynı kalitede tedavi hizmeti verebilecek, etik anlayışı benimseyen, güncel bilgileri takip eden, gelişime açık, bilimin yolunda yürüyecek tam donanımlı diş hekimleri yetiştirmek ana hedefimizdir. Bunun yanında nitelikli araştırma projeleri yürüterek ve uluslararası literatürde yer alan saygın dergilerde yayınlar yaparak anabilim dalımızı dünya sıralamasında önemli seviyelere taşımayı amaçlamaktayız. Henüz kurulma aşamasında olan anabilim dalımız, genç, dinamik ve gelişmekte olan kadrosuyla her türlü klinik ve akademik hizmeti sunmak için hazır ve yetkindir.

Hastalarımıza kliniğimize başvururken yol gösterici olabileceğini düşündüğümüz bilgiler şunlardır:

Kök Kanal Tedavisi (Endodontik Tedavi) Nedir ?

       Diş kökünün içerisinde, halk arasında “dişin siniri” olarak bilinen, dişin canlılığını sağlayan bir damar-sinir paketi olan “pulpa” dokusu bulunmaktadır. Pulpanın hasarlanması ve/veya iltihaplanması durumunda diş dokusundan uzaklaştırılıp, kök kanalının şekillendirilmesi ve temizlenmesi, ardından biyouyumlu kanal dolgu maddeleriyle sızdırmaz bir şekilde doldurulması işlemine “kök kanal tedavisi” adı verilmektedir.

Kök Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılmalıdır ?

Genellikle hastalarımız aşağıdaki şikâyetlerle kliniğimize başvurmaktadır:

  • Şiddetli ve uzun süreli ağrı
  • Gece uykudan uyandıracak şekilde ağrı
  • Çiğnemeyi engelleyecek şekilde ağrı
  • Kendiliğinden başlayıp, uzun süre devam eden ağrı
  • Sıcak ve soğuk uyaranlara karşı oluşan uzun süreli ağrı

Bunun yanısıra, canlılığını kaybetmiş dişlerde herhangi bir ağrı görülmeyebilir. Bu dişlerde kök ucunda lezyon oluşumu vardır, bazen ağız içinde ve/veya yüzde şişlik gözlemlenebilir. Bu dişlerin teşhisi radyolojik tetkikler sonucunda konulmaktadır.

Kök Kanal Tedavisi Neden Gereklidir ?

       Pulpada başlayan iltihabi durum tedavi edilmezse ilerleyerek kök ucunda lezyon oluşumuna neden olacaktır. Bu durumun daha da ilerlemesi sonucunda kökü çevreleyen kemik dokusunda yıkım gözlenecektir. Uzun süre tedavi uygulanmadığında ise diş çekimi söz konusu olabilmektedir. Günümüzde diş hekimliğinde en önemli yaklaşım mevcut olan dişin sağlığını maksimum seviyede korumaktır. Başarılı bir kök kanal tedavisinden sonra dişler uzun yıllar sağlıklı bir şekilde ağızda tutulabilmektedir. Bu sebeple kök kanal tedavisi hastanın kendi dişini yeniden kullanabilmesi için gerekli en önemli tedavidir.

Rejeneratif Endodontik Tedavi Nedir ?

       Hasar görmüş pulpaya sahip bir dişin sağlığının ve canlılığının yeniden kazandırılması için uygulanan bir tedavi seçeneğidir. Böylece dişiniz sağlıklı haline geri dönerek, fonksiyonlarını sağlıkla yerine getirebilmektedir. Rejeneratif endodontik tedavi kök ucu gelişimi tamamlanmamış dişlere uygulandığı gibi yetişkin dişlerine de başarıyla uygulanabilmektedir.

Vital Pulpa Tedavileri Nedir ?

       Pulpada oluşan hasarın geri dönebilme ihtimali olduğu durumlarda yapılan derin dolgu işlemi ile vital pulpa tedavileri uygulanabilmektedir. Böylece kök kanal tedavisine gerek kalmadan, diş vitalitesini devam ettirerek fonksiyonunu sürdürebilmektedir.

Diş Ağrısı Neden Oluşur ?

       Diş ağrısı çürük, dişeti hastalıkları, dişte oluşmuş çatlaklar, minede meydana gelen aşınmalar ve hatta sinüzit gibi pek çok ağız içi veya ağız dışı sebepten kaynaklanabilir. Ancak, diş ağrısının en sık karşılaşılan nedeni yetersiz ağız hijyeni varlığında gelişen diş çürükleridir.

Diş Çürüğünde Ağrı Nasıl Oluşur ?

       Çürüğe neden olan çok sayıda mikroorganizma, çürüğün ilerlemesiyle birlikte pulpa dokusuna ulaşabilir. Başlangıçta hafif olan ağrılar çürük ilerledikçe giderek şiddetlenir. Dişlerden kaynaklı, soğuk ve sıcak uyaranlara karşı gelişen şiddetli ve uzun süreli ağrı, çiğneme esnasında baskıyla oluşan ağrı veya kendiliğinden başlayıp uzun süre devam eden ağrı gibi farklı şekillerde ağrı oluşumları görülebilir.

Gece Ağrısı Nedir ? Neden Oluşur ?

       Gece kendiliğinden başlayan şiddetli diş ağrısının sebebi ileri derecede çürümüş bir dişin iltihaplanmaya başlamasıdır. Bu iltihabi durum kökün çevresindeki dokularda baskı oluşturur ve gece oluşan bazı fizyolojik değişikliklerle birlikte basınç artışından kaynaklanan, zonklayıcı tarzda ve gece uykudan uyandıracak şiddette ağrıya sebep olabilir.

Diş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir ?

       Diş ağrılarının kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir. Halk arasında uygulanan karanfil, sarımsak, alkol, aspirin vb. yöntemler işe yaramamakta hatta diş ve çevresindeki dokulara zarar verdiği için tavsiye edilmemektedir. Diş çürüğü ilerleyerek pulpa dokusuna kadar ulaşmışsa ya da pulpa dokusu başka sebeplerle (travma, diş kırığı vs.) canlılığını yitirmişse, bu dişlere bir endodonti uzmanı tarafından “kök kanal tedavisi” uygulanmalıdır.

Kök Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem Midir ?

       Kök kanal tedavisi lokal anestezi altında yapılan bir tedavidir, bu yüzden ağrılı bir işlem değildir. Fakat bazı çok ağrılı veya enfeksiyonlu dişlerde uyuşma sorunu yaşanabilmektedir, ancak bu durumda da gelişmiş anestezi yöntemleri kullanılarak diş uyuşturulabilmektedir.

Kök Kanal Tedavisinde Başarı Oranı Nedir ?

       Kök kanal tedavisinin başarı oranı, kök kanalının anatomisinden önemli ölçüde etkilenmektedir. Kompleks bir kanal yapısına sahip olan dişlerde iltihabın temizlenmesi ve kanalların şekillendirilmesi zorlaşmaktadır. Düzgün ve kurallarına uygun şekilde yapılan bir kök kanal tedavisinin başarısı ortalama olarak %90-%95 gibi yüksek bir yüzdeye sahiptir. Fakat yapılan araştırmalarda bu başarı oranın ağrılı ve iltihaplı olarak gelen hastaların dişlerinde %44’e kadar düştüğü gözlenmiştir.

Kök Kanal Tedavisi Yapılmış Diş Ağrır Mı ?

       Kök kanal tedavisi sonrasında diş canlılık fonksiyonlarını yitirmektedir ve kanal tedavisi görmüş bir diş dış uyaranlardan etkilenmemektedir. Ancak dişe komşu dokuların canlılığı hala devam etmektedir. Bu yüzden tedavi sonrasında ilk birkaç hafta hafif ağrı veya çiğnemede hassasiyet olabilir çünkü dişlerin de vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır.

Ağrım Geçmezse Ne Yapmalıyım ?

       İlerleyen zamanlarda hala ağrı devam ediyorsa veya tedavi gören diş fonksiyon sırasında rahat bir şekilde kullanılamıyorsa, kök kanal tedavisi eksik veya yetersiz yapılmış olabilir. Bu durumda tedavi görmüş dişin bir endodonti uzmanı tarafından muayene edilmesi gereklidir. Yapılmış olan tedavinin yeterli görülmemesi durumunda, kanal dolgusunun sökülerek, kök kanalının temizlenip, yeniden kök kanal tedavisi uygulanması gerekebilir. Bu tedavi “Retreatment” olarak adlandırılmaktadır.

Eğer bu tedaviden de sonuç alınamaz ise “kök ucu rezeksiyonu” adı verilen cerrahi yöntemle diş tedavi edilebilir. Bu tedavi yöntemi, diş kökünün çevresinin temizlenmesi ve kök ucunun özel bir biyouyumlu dolgu materyali ile kapatılması işlemlerini içermektedir.Eğer cerrahi müdahale ile de çözüme ulaşılamıyorsa; dişin çekimi ve ardından implant ve/veya kuron/köprü ile restorasyonu en uygun tedavi yöntemi olacaktır.

Anabilim dalımızda verilen başlıca klinik hizmetler şunlardır:

  • Kök Kanal Tedavisi
  • Retreatment (Kanal Tedavisi Yenileme)
  • Vital Pulpa Tedavileri
  • Travmatik Diş Yaralanmalarında Endodontik Tedavi
  • Kanal İçi Fiber Post Uygulaması
  • Açık Apeksli Dişlerde Rejeneratif Endodontik Tedavi
  • Yetişkin Dişlerinde Rejeneratif Endodontik Tedavi
  • Devital Beyazlatma
  • Apikal Rezeksiyon (Kök Ucu Rezeksiyonu)